Een omgevingsrisicoanalyse bestaat uit twee delen, namelijk een risicoanalyse en een monitoringsplan.
Bij elk bouw- en infraproject zijn de risico’s voor schade aan de omgeving uniek van aard. Om deze omgevingsbeïnvloeding van een project te bepalen wordt eerst een risico-inventarisatie gemaakt. Met deze inventarisatie stellen wij vervolgens risicobeperkende maatregelen op om schades te beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzakking, scheuren in de bestaande gebouwen en waterschade. Tevens kunnen we de trillingshinder en geluidsoverlast zoveel mogelijk beperken of zelfs voorkomen. De risicoanalyse is de basis voor het monitoringsplan.
Aanvullend op een risico-inventarisatie stellen wij een monitoringsplan op. In dit plan wordt omschreven welke metingen kunnen worden ingezet tijdens het project. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trillingsmetingen, deformatiemeting en geluidsmeting. Voor de metingen wordt omschreven wat de te hanteren grenswaarden zijn, wat de locatie van de meetpunten zijn, welke meetapparatuur de data verzameld en hoe de meting uitgevoerd wordt. In het monitoringsplan wordt dus de gehele monitoring van het project beschreven over de gehele looptijd van het project.
Wilt u meer informatie over een omgevingsrisicoanalyse of wilt u weten of een omgevingsrisicoanalyse aan te raden is bij uw project? Neem dan contact op met onze ervaren adviseurs via onze contactmogelijkheden.